Virtual Private Server (VPS) – avantaje si dezavantaje

Virtual Private Server (VPS), serviciul acesta împarte resursele unui server către mai multe mașini virtuale. Solutiile moderne ofera serviciile VPS in cloud. Astfel, masinile virtuale (VPS) se pot muta rapid de pe un server pe altul fara a pierde datele, cu un timp foarte mic de downtime. Cele mai folosite platforme de cloud sunt Openstack, VMware etc.

Gazduirea VPS este insa adesea o sursa de confuzie pentru multe persoane si companii care cauta o gazda web pentru proiectele lor online. Aceasta confuzie provine din faptul ca gazduirea VPS este un hibrid intre gazduirea de tip shared (partajata) si gazduirea dedicata.

Alegerea tipului de gazduire poate fi dificila daca nu sunt sunteti siguri care solutie de gazduire web se va potrivi scopurilor si nevoilor dvs. Gazduirea VPS are avantaje si dezavantaje pe care vom incerca sa le clarificam mai jos pentru a va usura procesul de luare a unui decizii.

Ce este gazduirea VPS?

Un Server Virtual Privat este o “felie” dintre server dedicat puternic; serverul virtual este construit astfel incat sa aiba propriul sistem de operare si resurse dedicate – spatiu de stocare, procesor si memorie. Dar ce inseamna mai exact acest lucru?

Un server fizic care se afla intr-un centru de date va fi utilizat pentru a crea mai multe servere virtuale; este de fapt o impartire a resurselor serverului fizic intre mai multe servere virtuale. Fiecare detinator al unui server virtual va avea acces doar la resursele sale si va putea controla serverul virtual similar unui server dedicat.

Actionand ca un server dedicat, serverul VPS este o solutie intermediara potrivita pentru website-urile in crestere, care inca nu au nevoie de un server dedicat. Gazduirea VPS este o punte intre gazduirea partajata si gazduirea dedicata.

Cine utilizeaza gazduirea VPS?

Hostingul VPS este folosit in cele mai multe cazuri de firmele sau persoanele cu proiecte mici si medii, care nu isi permit un server dedicat dar ale caror cerinte sunt mai mari decat ar putea suporta un serviciu de tip shared hosting.

Multi prefera acest tip de gazduire deoarece au mai mult control asupra mediului lor decat in cazul gazduirii partajate. Controlul pe care il ofera un server VPS prin posibilitatea configurarii sale in functie de cerintele unui anumit website reprezinta un avantaj care nu poate fi neglijat si de multe ori reprezinta argumentul decisiv in alegerea acestui tip de gazduire.

Pentru cei care isi doresc in viitor gazduire pe un server dedicat, dar nu au inca cunostintele tehnice necesare pentru administrarea lui, gazduirea VPS este o varianta buna de pornire. Cu un VPS veti putea dobandi noi competente tehnice, dar fara costurile mari aferente unui server dedicat.

Gazduire VPS: Beneficii

Asa cum este cazul tuturor tipurilor de gazduire web, exista argumente pro si contra pentru fiecare. In plus, fiecare tip de gazduire web se potriveste anumitor tipuri de websituri. Exista multe avantaje care sa justifice alegerea unui server VPS:

 • Un serviciu de gazduire VPS este mai putin costisitor decat un server dedicat
 • Multe pachete de gazduire VPS pot fi personalizate pentru a satisface nevoile dvs., astfel incat sa va optimizati costurile. Nu este obligatoriur sa detineti caracteristici de care nu veti avea nevoie niciodata.
 • Majoritatea planurilor de gazduire VPS sunt usor scalabile. Puteti incepe in mediul dvs. virtual cu un minim de resurse. Pe masura ce proiectul dvs. creste veti modifica abonamentul de gazduire corespunzator nevoilor websitului dvs. Nu trebuie sa platiti pentru resurse de care nu aveti inca nevoie.
 • Aveti mult mai mult control asupra serverului dvs. virtual decat in cazul gazduirii partajate. Veti avea acces root si posibilitatea de a utiliza scripturi care nu pot fi gazduite in mediul shared.
 • Aveti parte de acelasi suport tehnic pentru majoritatea problemelor ca si in cazul gazduirii partajate.
 • Puteti opta intre serverele administrate, pentru care furnizorul de gazduire ofera administrare completa sau gazduire VPS fara administrare (cu acces root), situatie in care va veti ocupa singur de intretinerea serverului.

Gazduire VPS: Exista dezavantaje?

 • Gazduirea VPS este o modalitate excelenta de a beneficia de avantajele unui server dedicat dar fara costurile asociate acestuia. Cu toate acestea, exista unele probleme potentiale care pot aparea odata cu gazduirea VPS.
 • Principalul dezavantaj din punct de vedere financiar este ca VPS-ul este mai scump decat gazduirea de tip partajata.
 • Pentru website-urile care nu au nevoie de un serviciu dedicat de gazduire, costul poate fi mare. Desi nu este la fel de scumpa ca gazduirea pe un server dedicat, gazduirea VPS este mult mai scumpa decat gazduirea shared. Gazduirea VPS se afla la mijloc ca si pret, intre shared si dedicat.
 • Un alt dezavantaj ar fi faptul ca daca resursele serverului nu sunt alocate corespunzator exista sansa ca in timp sa apara probleme.
 • Un alt dezavantaj este faptul ca in comparatie cu un serviciu shared hosting, un VPS are nevoie de cunostinte tehnice avansate, care sa permita functionarea lui optima in permanenta si nu in ultimul rand, asigurarea securitatii informatiilor.

Alegand un plan de gazduire VPS veti castiga un control complet asupra mediului de gazduire folosind o solutie de gazduire comparabila cu un server dedicat, dar fara costurile aferente.

Avantajele unui VPS depasesc cu mult dezavantajele acestuia. Chiar daca pot aparea unele probleme daca gazda web nu gestioneaza corect serverul VPS, insa daca o face in mod corect si va puteti permite un pret putin mai mare, gazduirea VPS este o optiune excelenta. Gazduirea VPS este o punte excelenta intre gazduirea partajata si gazduirea dedicata.

Daca cea mai mare parte a afacerii dvs. se desfășoară online iar traficul dvs. crește, un VPS ar putea fi soluția perfectă. Pe termen lung veti avea de caștigat nu doar datorită creșterii performanțelor dar si a securității superioare.

Vezi preturi VPS aici: www.nav.ro


Distribuie acest articol prietenilor tai de pe Facebook, WhatsApp si celelalte retelele de socializare, nu uita sa trimiti recenzia ta referitoare la acest subiect. Daca ai o afacere si doresti promovare, contacteaza-ne !