stirifirme.ro romania punctul de intersectie intre actiunile climatice si cresterea durabila

România: Punctul de Intersecție între Acțiunile Climatice și Creșterea Durabilă

România își aliniază obiectivele climatice cu strategiile UE, inclusiv Agenda 2030 și Pactul Verde European. Țara a introdus politici și stimulente pentru a reduce emisiile de carbon și a susține creșterea economică incluzivă, confruntându-se totodată cu provocări de mediu moștenite, precum calitatea slabă a aerului și gestionarea inadecvată a deșeurilor​​.

Guvernul român a luat măsuri pentru îmbunătățirea cadrului său de mediu și climă. Strategia Națională pentru Păduri 2030 promite să crească suprafața de păduri și să extindă ariile protejate strict, recunoscând rolul pădurilor ca sursă semnificativă de absorbție a dioxidului de carbon. De asemenea, România planifică să reîmpădurească peste 55.000 de hectare până în 2026, oferind proprietarilor care plantează păduri un bonus anual pentru stocarea carbonului​​.

Există îngrijorări privind tăierile ilegale de păduri și gestionarea inadecvată a ariilor protejate, probleme care rămân nerezolvate în ciuda eforturilor guvernului de a îmbunătăți urmărirea lemnului​​. În plus, România a adoptat un cadru legislativ pentru un Sistem de Depozitare a Ambalajelor pentru băuturi, care se așteaptă să devină complet operațional până în 2025, și a implementat stimulente de reglementare pentru a limita emisiile de carbon și a promova practici de afaceri și de consum mai sustenabile​​.

În ceea ce privește transportul, România își propune să înlocuiască 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani până în 2026, oferind vouchere pentru achiziționarea de vehicule hibride sau electrice. Acest lucru face parte din eforturile de îmbunătățire a eficienței energetice și de promovare a unui transport mai curat​​.

În 2022, Actul Delegat Complementar al CE a definit criterii tehnice de evaluare pentru anumite activități nucleare și pe gaz incluse în taxonomia UE, oferind României oportunitatea de a adopta tehnologii avansate și de a dezvolta noi centrale nucleare și de a moderniza cele existente. Acest act recunoaște rolul energiei nucleare în tranziția către o energie verde dincolo de 2050​​.

România se confruntă cu provocări semnificative în drumul său spre un viitor sustenabil, dar și cu progrese notabile. De la îmbunătățirea cadrului său de mediu și climă la adoptarea de politici inovative pentru reducerea emisiilor, țara își arată angajamentul de a fi un jucător activ în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru o dezvoltare durabilă.

#România #SchimbăriClimatice #DezvoltareDurabilă #PoliticiDeMediu #EficiențăEnergetică #Păduri #EmisiiDeCarbon

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Mentenanță site pentru performanță maximă. Optimizează-ți site-ul și asigură-i funcționalitatea continuă! Alege serviciile!

Află Mai Multe