stirifirme.ro romania pe locul trei in europa la productia de carnati o industrie in crestere

România, pe Locul Trei în Europa la Producția de Cârnați: O Industrie în Creștere

România se clasează pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește producția de cârnați, cu o valoare adăugată de 0,9 miliarde de euro în 2022, conform ultimului raport privind industria alimentară al Eurostat. Această performanță plasează țara noastră în spatele Poloniei, cu o producție de 2,4 miliarde de euro, și a Austriei, cu 1,1 miliarde de euro.

Evoluția Producției de Cârnați în România

În 2021, România nu se afla printre marii producători de cârnați, topul fiind dominat de Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia și Letonia. Cu toate acestea, în 2022, industria românească de cârnați a cunoscut o creștere semnificativă, devenind unul dintre cele mai valoroase segmente ale industriei alimentare din țară.

Comparativ cu Alte Produse Alimentare

Interesant este că, în 2021, industria berii din România a generat cea mai mare valoare adăugată, respectiv 1,1 miliarde de euro, plasându-ne la același nivel cu Cehia și Portugalia. În alte țări europene, brânza neprocesată, berea și carnea de vită proaspătă sau refrigerată au fost cele mai profitabile produse alimentare.

Contextul European

Studiul Eurostat arată că în Italia, Franța, Grecia și Estonia, brânza neprocesată a generat cele mai mari venituri, în timp ce în Cehia și Croația, industria berii a raportat cel mai ridicat nivel al valorii producției. Germania a fost singurul stat membru care a raportat că pâinea proaspătă a generat cele mai mari venituri dintre produsele alimentare.

Concluzie

Creșterea impresionantă a producției de cârnați din România reflectă potențialul și dinamismul industriei alimentare autohtone. Această evoluție pozitivă subliniază capacitatea României de a se adapta și de a excela în diverse sectoare ale industriei alimentare, contribuind semnificativ la economia națională.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Știri life - tot ce este nou și interesant. Explorează lumea dintr-o perspectivă proaspătă! Află cele mai recente noutăți!

Citește Acum