stirifirme.ro romania isi lanseaza primul green bond o initiativa pioniera pentru finantarea durabila

România Își Lansează Primul Green Bond, O Inițiativă Pionieră Pentru Finanțarea Durabilă

Într-un pas semnificativ către consolidarea angajamentului său față de sustenabilitate și dezvoltare ecologică, România a lansat pe 15 februarie 2024 primul său green bond, marcând un moment istoric în piața financiară românească. Această inițiativă reprezintă un efort conștient de a diversifica baza de investitori și de a capitaliza pe cererea în creștere pentru datorie orientată spre obiective de mediu.

Caracteristicile Green Bond-ului Românesc

Lansarea green bond-ului românesc, cu o maturitate de 12 ani, a fost anunțată cu o orientare inițială de 345 de puncte de bază peste mid-swaps, prețul final urmând să fie stabilit în aceeași zi. În paralel, România a inițiat și vânzarea unui eurobond convențional pentru anul 2031, cu oferte pentru cele două emisiuni depășind 10 miliarde de euro.

Această mișcare vine după mai bine de un an de pregătire a cadrului necesar pentru emiterea de obligațiuni verzi, cu șeful trezoreriei, Stefan Nanu, dezvăluind în decembrie planurile țării de a lansa prima emisiune de dimensiuni semnificative în prima jumătate a anului 2024. România își propune să devină un emitent anual frecvent de green bonds, concentrându-se pe emisiuni de dimensiuni mai reduse.

Utilizarea Fondurilor și Impactul Așteptat

Fondurile generate prin vânzarea green bond-urilor vor fi direcționate către cheltuieli benefice pentru mediu. Guvernul român are deja în plan o serie de proiecte de energie regenerabilă eligibile pentru finanțare prin fonduri UE, iar cadrul de datorie verde va finanța, de asemenea, legături de transport ecologice, eficiența energetică a clădirilor și planuri de reîmpădurire, printre altele.

Managerii de datorie intenționează să reducă emisiunea netă de eurobonduri pentru acest an la maximum 6 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde în 2023. Guvernul, care se confruntă cu alegeri locale, parlamentare, prezidențiale și europene în acest an, își propune, de asemenea, să reducă deficitul bugetar la 5,0% din PIB, de la 5,7% anul trecut, deși acesta rămâne semnificativ peste plafonul UE de 3,0%.

Concluzie

Lansarea primului green bond al României reprezintă un pas important în direcția sustenabilității și a responsabilității ecologice, oferind investitorilor oportunitatea de a contribui la finanțarea proiectelor care au un impact pozitiv asupra mediului. Această inițiativă subliniază angajamentul țării de a sprijini tranziția către o economie verde și de a îmbunătăți eficiența energetică și protecția mediului în România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi: