stirifirme.ro reforma achizitiilor publice in romania introducerea eforms si modernizarea legislatiei

Reforma Achizițiilor Publice în România: Introducerea eForms și Modernizarea Legislației

România a introdus recent schimbări importante în legislația privind achizițiile publice și sectoriale, vizând clarificarea anumitor prevederi care anterior erau deschise interpretărilor sau au dat naștere disputelor în practică. Aceste schimbări legislative, introduse prin Decizia de Guvern Nr. 336 din 19.04.2023, au modificat regulile metodologice pentru aplicarea legislației primare care guvernează aceste domenii​​.

Printre principalele amendamente aduse regulilor metodologice pentru aplicarea Legii Nr. 98/2016 privind achizițiile publice se numără obligația autorităților contractante de a calcula valoarea estimată a unei licitații pe baza valorii totale de plată, fără TVA, luând în considerare orice posibile forme de opțiuni și extinderi ale contractului prevăzute în mod explicit în documentele de achiziție​​. De asemenea, a fost clarificat modul în care autoritățile contractante aleg procedura de atribuire, făcând cadrul legislativ mai flexibil și parțial abrogând prevederile anterioare care stabiliseră modalitatea de alegere a procedurii de atribuire​​.

Un alt aspect important este introducerea unei noi anexe la Regulile Metodologice, care definește categoriile de produse cu impact asupra mediului pe parcursul ciclului lor de viață (de exemplu, alimente, textile, hârtie de copiat, mobilier, computere, echipamente de imagistică, echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul sănătății). Pentru achiziția acestor produse, va fi utilizat criteriul „cel mai bun raport calitate-preț” sau „cel mai bun raport calitate-cost”, cu o ponderare maximă de 40% alocată factorului „preț”​​.

În plus, s-au efectuat modificări privind documentele de constatare, devenind obligatoriu să fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice („SEAP”) până la termenul de emitere, cu excepția documentelor „negative”, care trebuie publicate în SEAP în termen de 60 de zile de la emitere​​. De asemenea, autoritățile contractante sunt acum obligate să trimită o copie a procesului-verbal de deschidere a ofertelor tuturor operatorilor economici participanți la procedura de licitație, indiferent dacă au fost prezenți sau nu la sesiunea de deschidere a ofertelor​​.

În concluzie, aceste schimbări reprezintă un pas important în modernizarea procesului de achiziții publice în România, reflectând o adaptare la standardele europene și o îmbunătățire a transparenței și eficienței în achizițiile publice.

#AchizițiiPubliceRomânia #LegislațieAchiziții #eForms #SEAP #ReformăAchiziții #TransparențăAchiziții #EficiențăAchiziții

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Oferte România - cele mai bune promoții și reduceri. Economisește acum cu oferte speciale! Vizitează-ne pentru oferte de top!

Vezi Ofertele