stirifirme.ro proiectul legii bugetului pe 2024 cresteri salariale in ciuda austeritatii

Proiectul Legii Bugetului pe 2024: Creșteri Salariale în Ciuda Austerității

După negocieri îndelungate în coaliție, Guvernul României a finalizat proiectul legii bugetului pe anul 2024. Proiectul, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, aduce sume mai mari pentru Educație, Sănătate și Transporturi, în ciuda unui context economic de austeritate.

Creșteri Salariale și Bugetul Educației

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a propus un buget de 57 de miliarde de lei pentru Educație, cu o creștere de 60% față de anul în curs. Această majorare vine în contextul promisiunilor făcute dascălilor, care vor primi o majorare salarială de 13% în ianuarie, urmată de o diferență până la 20% în iunie.

Investiții în Infrastructură

Bugetul Ministerului Transporturilor va crește cu 6 miliarde de lei, ajungând la peste 30 de miliarde de lei. Acești bani, împreună cu fondurile europene, vor finanța proiecte importante de infrastructură, cum ar fi Autostrada Moldovei, Autostrada Sibiu-Pitești și centura Capitalei.

Alocări pentru Sănătate

Sectorul Sănătății va beneficia de un buget de aproape 19 miliarde de lei, cu o creștere de 5,7 miliarde. Sunt alocate fonduri separate și pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Bugetul pentru Dezvoltare și Alocări Electorale

Ministerul Dezvoltării va primi peste 12,6 miliarde de lei, o creștere de 54%, în parte datorită nevoilor electorale ale primarilor. În plus, primarii și președinții de consilii județene vor beneficia de o majorare salarială de 5%.

Deficit și Proiecții Economice

Bugetul pe 2024 este construit pe o țintă de deficit de 5% din PIB, echivalentul unei găuri în finanțele publice de 86,6 miliarde de lei. Creșterea economică estimată pentru anul viitor este de 3,4%, iar inflația ar trebui să scadă la 6 procente.

Modificări Fiscale

Guvernul urmează să adopte și mai multe ordonanțe de urgență care aduc modificări fiscale, inclusiv reducerea bugetului pentru programul Rabla și scăderea finanțării pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

Concluzie

Proiectul legii bugetului pe 2024 reflectă un echilibru între nevoia de investiții în domenii cheie și constrângerile economice actuale. Cu toate acestea, economiștii sunt pesimiști cu privire la capacitatea autorităților de a ține sub control cheltuielile.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Știri auto și noutăți din lumea automobilismului. Descoperă cele mai recente lansări și inovații! Rămâi informat!

Citește Acum