stirifirme.ro problemele firmelor cu facturile neincasate lipsa normelor tranzitorii si modificarile la ajustarile pentru deprecierea creantelor

Problemele Firmelor cu Facturile Neîncasate: Lipsa Normelor Tranzitorii și Modificările la Ajustările pentru Deprecierea Creanțelor

Începând cu 1 ianuarie 2024, firmele din România se confruntă cu o nouă provocare fiscală legată de ajustările pentru deprecierea creanțelor, în special în contextul facturilor neîncasate. Modificările aduse de Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 au redus deducibilitatea acestor ajustări de la 50% la 30%, aplicabilă doar pentru creanțele comerciale. Această schimbare, împreună cu absența unor norme tranzitorii, creează incertitudine și potențiale probleme pentru companii.

Schimbările Fiscale și Impactul Lor

Până la sfârșitul anului 2023, ajustările pentru deprecierea creanțelor erau deductibile în proporție de 50%, fără a se face distincție între tipurile de creanțe. Noile reglementări limitează această deducere la 30% și o aplică exclusiv creanțelor comerciale. Aceasta înseamnă că, pentru creanțele înregistrate începând cu 1 ianuarie 2024, firmele vor putea deduce doar o treime din valoarea ajustărilor pentru deprecierea acestor creanțe.

Problema Absenței Normelor Tranzitorii

Una dintre cele mai mari provocări aduse de această modificare este lipsa unor norme tranzitorii care să clarifice tratamentul creanțelor înregistrate înainte de 2024. Această omisiune lasă firmele în incertitudine cu privire la modul în care pot deduce ajustările pentru deprecierea creanțelor existente. Fără o clarificare din partea autorităților, companiile riscă să se confrunte cu interpretări diferite în cazul unui control fiscal, ceea ce ar putea duce la dispută asupra sumelor deductibile.

Implicații Practice și Soluții Sugerate

Specialiștii de la Viboal FindEx subliniază că, în practică, existau deja probleme legate de claritatea deducerii acestor ajustări, fie că era vorba de 50% din valoarea creanței sau din valoarea provizionului. Noile modificări, deși aduc o clarificare parțială, lasă în aer întrebări importante legate de creanțele înregistrate înainte de 2024.

Pentru a rezolva această problemă, ar fi necesară intervenția legiuitorului cu norme tranzitorii care să ofere o bază legală clară pentru deducerea ajustărilor pentru deprecierea creanțelor vechi. Fără aceste clarificări, firmele se pot confrunta cu dificultăți în gestionarea eficientă a creanțelor și în planificarea fiscală.

Concluzie

Modificările aduse de OUG 115/2023 la regimul fiscal al ajustărilor pentru deprecierea creanțelor pun firmele în fața unor noi provocări. Absența normelor tranzitorii necesare pentru a naviga această tranziție complică și mai mult situația, creând un mediu de incertitudine fiscală. Este esențial ca autoritățile să intervină cu clarificări și norme tranzitorii care să permită companiilor să se adapteze corespunzător la noile cerințe fiscale, evitând astfel potențialele conflicte în timpul controalelor fiscale.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum