stirifirme.ro noua reglementare ue privind dobanzile pentru intarzierea la plata facturilor impactul asupra economiei romanesti

Noua Reglementare UE privind Dobânzile pentru Întârzierea la Plata Facturilor: Impactul asupra Economiei Românești

O propunere recentă de regulament a Comisiei Europene, care prevede aplicarea unei dobânzi de 8% pentru întârzierea la plata facturilor între firme și între autorități publice și companii, a stârnit îngrijorări în România. Această măsură, menită să combată întârzierile în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei naționale, în special asupra mediului de afaceri.

Detalii ale Propunerii de Regulament

  • Dobânzi de Întârziere: Orice întârziere la plata facturilor va fi taxată cu o dobândă de 8%, plus o taxă de compensare pentru recuperarea sumelor.
  • Scadența de 30 de Zile: În tranzacțiile comerciale, perioada de plată nu poate depăși 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau a unei cereri de plată echivalente.
  • Taxe de 50 de Euro pe Tranzacție: În cazul în care dobânda de întârziere a plății devine plătibilă, se va datora o compensație forfetară de 50 de euro pentru fiecare tranzacție comercială.

Reacția Senatului României

Senatul României a atras atenția asupra potențialului efect negativ al acestui regulament asupra economiei românești, în special asupra mediului de afaceri. Există îngrijorări că această măsură ar putea pune o presiune suplimentară pe companii, în special pe IMM-uri.

Contextul și Motivația Propunerii

  • Combaterea Plăților Întârziate: Propunerea legislativă este motivată de dorința de a combate plățile întârziate, care afectează companiile din toate sectoarele și toate statele membre, în special IMM-urile.
  • Asimetria Puterii de Negociere: O cauză principală a întârzierii plăților este asimetria puterii de negociere între clienți mari și furnizori mai mici, ceea ce duce adesea la acceptarea de către furnizori a termenilor și condițiilor de plată inechitabile.

Concluzii

Propunerea Comisiei Europene de a impune dobânzi de 8% pentru întârzierea la plata facturilor reprezintă o încercare de a standardiza și reglementa practicile de plată la nivelul UE. Cu toate acestea, această măsură ridică preocupări serioase în rândul mediului de afaceri din România, care se teme de impactul potențial negativ asupra economiei naționale și a IMM-urilor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Informații pentru firme și afaceri. Dezvoltă-ți afacerea cu cele mai recente știri și sfaturi! Află tot ce este nou în domeniul afacerilor!

Află Mai Multe