stirifirme.ro noile reglementari fiscale un obstacol major pentru micile intreprinderi din romania

Noile Reglementări Fiscale: Un Obstacol Major pentru Micile Întreprinderi din România

În contextul economic actual, micile întreprinderi din România se confruntă cu o nouă provocare majoră. O recentă Ordonanță de Urgență, care vizează taxarea microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2024, aduce modificări semnificative care afectează direct antreprenorii cu afaceri mici sau asociați în mai multe firme. Această schimbare reprezintă o lovitură dură pentru sectorul antreprenorial, complicând și mai mult peisajul fiscal deja dificil.

Detalii despre Modificările Fiscale

Conform noilor reglementări, asociații care dețin mai mult de 25% în mai multe societăți vor putea alege doar o societate plătitoare pe venitul microîntreprinderilor, cu o rată de impozitare de 1% sau 3% din cifra de afaceri, în funcție de domeniu și venituri. Pentru celelalte societăți, va trebui să plătească un impozit de 16% din profit. Mai mult, pragul de 500.000 de euro pentru a fi încadrat ca microîntreprindere se va calcula acum luând în considerare veniturile tuturor firmelor în care persoana este asociată.

Impactul asupra Antreprenorilor

Aceste schimbări au bulversat comunitatea antreprenorială. Multe afaceri mici, care funcționau eficient sub regimul fiscal anterior, se vor vedea acum nevoite să facă față unor costuri fiscale semnificativ mai mari. Acest lucru ar putea duce la închiderea unor firme, restrângerea afacerilor sau desfacerea asocierilor. În plus, noile condiții de plafon pentru întreprinderile legate direct sau indirect sunt considerate de experți ca fiind inaplicabile și greu de gestionat.

Consecințe și Reacții

Specialiștii în consultanță fiscală, precum Loredana Mihăilă, subliniază că aceste modificări vor avea consecințe negative profunde, care nu pot fi încă pe deplin identificate. De asemenea, avocatul Cătălin Pușa atrage atenția asupra complexității și confuziei create de noile reglementări, care includ și societățile deținute de rude până la gradul trei. Aceste condiții vor adăuga noi costuri de contabilitate, analiză și administrare a afacerilor, punând o povară suplimentară pe umerii antreprenorilor.

Concluzie

Noile reglementări fiscale reprezintă un obstacol major pentru micile întreprinderi din România, complicând semnificativ mediul de afaceri și adăugând noi provocări în calea antreprenoriatului. Este esențial ca autoritățile să reconsidere impactul acestor schimbări și să ofere soluții viabile pentru a susține dezvoltarea și prosperitatea micilor afaceri, care sunt esențiale pentru economia țării.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Magazin de aparate de climatizare pentru confortul tău. Asigură-ți un mediu plăcut cu cele mai bune aparate de climatizare!

Vezi Ofertele