stirifirme.ro noi modificari fiscale in romania impozitul micro si alte

Noi Modificări Fiscale în România: Impozitul Micro și Alte Taxe

Proiect de OUG Adoptat pentru Schimbări Semnificative în Fiscalitate

Guvernul României a adoptat un proiect de ordonanță de urgență (OUG) care aduce modificări importante în ceea ce privește impozitul micro, impozitul pe profit, taxele salariale, și nu numai. Aceste schimbări sunt menite să aducă o mai bună reglementare fiscală și să simplifice procesele pentru contribuabili.

Impozitul Micro

Modificările propuse în cadrul impozitului micro includ:

  • Limitarea deținerilor: Un asociat/acționar poate deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot numai la o singură microfirmă.
  • Condiții noi pentru microfirme: Includerea unei noi condiții care prevede depunerea la termenul legal a situațiilor financiare anuale.
  • Verificarea veniturilor: Veniturile realizate de microfirmă și întreprinderile legate cu aceasta vor fi luate în calcul pentru determinarea plafonului de 500.000 euro.
  • Eliminarea excepțiilor pentru HoReCa: Firmele din acest sector vor trebui să treacă la impozit pe profit dacă nu îndeplinesc condițiile de microfirmă.
Impozitul pe Profit
  • Restrângerea cheltuielilor cu deductibilitate limitată: Introducerea unor noi cheltuieli cu deductibilitate limitată și restrângerea altora.
  • Recuperarea pierderii fiscale: Pierderea fiscală anuală se va recupera în procent de 70% din profiturile impozabile obținute în următorii cinci ani.
Taxe Salariale
  • Noi beneficii scutite de taxe: Introducerea unor noi beneficii în lista celor cu scutire de taxe condiționată de încadrarea în plafonul lunar de 33% din salariul de bază.
  • Limitarea scutirii de contribuții sociale: Scutirea de contribuții sociale și de impozit pe venit se limitează la sume de doar 100 euro pe an pentru abonamentele sportive.
Alte Schimbări

Proiectul de OUG include și modificări în privința folosirii sistemului e-Factura, a sistemului e-Transport, a plafoanelor pentru plățile cu numerar, a facilităților fiscale pentru persoanele fizice ce derulează activități independente, și modificări propuse pentru veniturile din chirii.

Concluzii

Aceste modificări sunt esențiale pentru asigurarea unei mai bune gestionări fiscale și pentru simplificarea proceselor pentru contribuabili. Este important ca toți cei afectați să fie conștienți de aceste schimbări și să se pregătească corespunzător pentru a se conforma noilor reglementări.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Administrare site eficientă, asigură-ți funcționarea optimă a site-ului tău, beneficiază de servicii de administrare site!

Vezi Ofertele