stirifirme.ro modificari importante in legislatia fiscala a romaniei incepand cu 1 ianuarie 2024

Modificări Importante în Legislația Fiscală a României Începând cu 1 Ianuarie 2024

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați informează contribuabilii despre modificările aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 296/2023, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 977/27.10.2023. Aceste schimbări vizează impozitul pe venit și contribuțiile sociale și vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Principalele Modificări

 1. Impozitul pe Veniturile din Activități Independente:
  • Impozitul pe veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă se va calcula prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului brut, din care se deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată și reținută la sursă.
 2. Deductibilitatea Limitată a Contribuțiilor Sociale:
  • Se introduc prevederi referitoare la deductibilitatea limitată a contribuției de asigurări sociale (CAS) și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).
 3. Modificări în Calculul Venitului Net Anual Impozabil:
  • În cazul veniturilor din activități independente, venitul net anual impozabil se va determina prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale, din care se deduc CAS și CASS.
 4. Excluderea Angajaților cu Vouchere de Vacanță din Anumite Prevederi:
  • Angajații care beneficiază de vouchere de vacanță nu vor fi incluși în plafonul neimpozabil lunar de cel mult 33% din salariul de bază pentru serviciile turistice și/sau de tratament.
 5. Includerea Tichetelor de Masă și a Voucherelor de Vacanță în Baza de Calcul a CASS:
  • Valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate de angajatori va fi inclusă în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
 6. Creșterea Cotei de Impozitare pentru Veniturile Neidentificate:
  • Începând cu 1 iulie 2024, cota de impozitare a veniturilor constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, va crește de la 16% la 70%.

Concluzii

Aceste modificări reprezintă o schimbare semnificativă în legislația fiscală a României și vor avea un impact considerabil asupra modului în care contribuabilii își vor calcula impozitele și contribuțiile sociale. Este important ca toți contribuabilii să fie conștienți de aceste schimbări și să se pregătească corespunzător pentru noile reglementări.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum