stirifirme.ro fondul monetar international analizeaza economia romaniei o noua vizita la bucuresti

Fondul Monetar Internațional Analizează Economia României: O Nouă Vizită la București

La aproximativ patru luni de la precedenta sa vizită, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, se pregătește să revină la București în data de 29 ianuarie 2024. Scopul acestei vizite este de a evalua recentele evoluții economice și financiare din România și de a revizui prognozele macroeconomice ale țării.

Contextul și Obiectivele Vizitei

Ultima vizită a echipei FMI în România, care a avut loc între 25 septembrie și 4 octombrie 2023, a fost dedicată analizei anuale a economiei naționale, conform Articolului IV. În urma acestei analize, Fondul a estimat o creștere economică de 2,3% pentru România în anul curent, precum și un deficit bugetar de 6% din PIB. De asemenea, FMI a recomandat implementarea unor reforme suplimentare care să contribuie cu 2% la PIB-ul țării.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul consultărilor anterioare, Jan Kees Martijn a apreciat pachetul fiscal adoptat de Guvernul României în toamna anului trecut ca fiind un pas în direcția corectă. Totuși, a subliniat necesitatea unor reforme suplimentare, în special în domeniul fiscal, pentru a crește veniturile, eficiența și corectitudinea sistemului.

Așteptările de la Noua Vizită

Echipa FMI va analiza în detaliu evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspectivele macroeconomice pentru România. Această vizită reprezintă o oportunitate pentru autoritățile române de a discuta progresele realizate și de a identifica domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare pentru consolidarea stabilității economice și financiare.

Unul dintre aspectele cheie care vor fi abordate este necesitatea creșterii veniturilor bugetare, în afara efectelor pachetului fiscal recent adoptat. FMI estimează că o creștere a veniturilor de peste 2% din PIB va fi necesară în următorii doi ani pentru a asigura sustenabilitatea financiară și pentru a sprijini dezvoltarea economică pe termen lung.

Importanța Reformelor și Cooperarea cu FMI

Cooperarea cu Fondul Monetar Internațional este esențială pentru România, oferind acces la expertiză și la recomandări bazate pe cele mai bune practici internaționale. Prin implementarea reformelor sugerate de FMI, România poate îmbunătăți colectarea veniturilor, eficiența cheltuielilor publice și poate stimula creșterea economică într-un mod sustenabil.

Această nouă vizită a misiunii FMI subliniază angajamentul continuu al României față de consolidarea cadrului său economic și financiar și față de promovarea unei creșteri economice incluzive și durabile.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Balustrade din inox de înaltă calitate cu montaj inclus. Adaugă eleganță și durabilitate proiectului tău! Alege balustradele potrivite!

Vezi Produsele