stirifirme.ro finantarea publica a lidl pentru expansiunea in europa de est

Finanțarea Publică a Lidl pentru Expansiunea în Europa de Est

Lidl Beneficiază de Aproape 1 Miliard de Dolari în Finanțare pentru Dezvoltare Publică

Lanțul german de supermarketuri Lidl și lanțul său soră Kaufland au beneficiat de aproape 900 de milioane de dolari în finanțare pentru dezvoltare publică în ultimul deceniu, conform unui raport publicat de The Guardian. Aceste companii, deținute de grupul mare de retail Schwarz Group și controlate de una dintre cele mai bogate familii din Germania, au primit finanțare sub formă de împrumuturi de la o aripă puțin cunoscută a Băncii Mondiale și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Scopul Finanțării

Instituțiile publice, finanțate de contribuabili și deținute de guverne, au mandate explicite de a crește dezvoltarea locală în țările în care cheltuiesc banii. Banca Mondială are, de asemenea, un mandat suplimentar specific de a reduce sărăcia globală. Băncile au declarat că finanțarea pentru Lidl și Kaufland ar ajuta companiile să se extindă în Europa Centrală și de Est, creând locuri de muncă, deschizând noi piețe pentru producătorii locali și aducând „alimente de bună calitate și accesibile” consumatorilor săraci.

Critici și Controverse

Cu toate acestea, aceste afirmații au fost atacate de sindicate și grupuri de dezvoltare. Luiz Vieira, coordonatorul Proiectului Bretton Woods, o organizație non-guvernamentală britanică care monitorizează Banca Mondială, a spus: „Această idee că o injecție de capital către multinaționale va duce în mod necesar la o creștere bună și durabilă a fost repetat dovedită falsă în ultimii 20 de ani.”

Impactul asupra Pieței Locale și Condițiile de Muncă

În Polonia, Lidl a fost centrul protestelor repetate ale angajaților săi. Rapoarte ale inspectoratului de muncă din statul polonez documentează încălcări repetate ale legilor naționale de angajare la Lidl, inclusiv încălcări ale prevederilor privind timpul de lucru. Alfred Bujara, președintele secțiunii de retail a sindicatului Solidaritatea din Polonia, a spus că angajații care încearcă să se organizeze la Lidl se confruntă cu hărțuire și intimidare din partea managerilor.

Reacția Lidl

Lidl în Polonia a declarat că compania are 14.000 de angajați în peste 500 de magazine din țară, cu condiții de muncă corecte. Salariile la Lidl sunt „semnificativ mai mari” decât cele ale altor retaileri din Polonia și angajații beneficiază de „numeroase beneficii sociale”, inclusiv asistență medicală privată gratuită. Lidl în Polonia „a fost întotdeauna deschisă dialogului cu angajații, precum și cu sindicatele”, a spus compania.

Lidl nu a răspuns la întrebările despre primirea banilor de dezvoltare publică. În Polonia, cel puțin, Lidl nu este neapărat cel mai ieftin supermarket. Un sondaj din 2014 a prețuit un coș standard de bunuri la Lidl la 47,8zl (£8.50), în timp ce la Tesco, care operează și în țară, aceleași cumpărături au costat 40,1zl (£7.10).

Concluzie

Finanțarea publică semnificativă a Lidl pentru expansiunea sa în Europa de Est ridică întrebări importante despre rolul instituțiilor financiare de dezvoltare și impactul lor asupra economiilor locale și a condițiilor de muncă

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum