Economistii suna alarma de recesiune si avertizeaza ca actiunile si preturile imobiliarelor ar putea scadea
Economistii suna alarma de recesiune si avertizeaza ca actiunile si preturile imobiliarelor ar putea scadea

Economiștii sună alarma de recesiune și avertizează că acțiunile și prețurile imobiliarelor ar putea scădea

  • Economiștii de la Rezerva Federală au tras un semnal de alarmă cu privire la o potențială recesiune din SUA în acest an.
  • Au anunțat evaluări amețitoare ale acțiunilor și imobiliare, crescând perspectiva unor scăderi abrupte.
  • Inflația crescută ar putea persista și anul viitor, au avertizat economiștii băncii centrale.

Economiștii Rezervei Federale tocmai au avertizat că SUA ar putea suferi o recesiune în acest an.

Au tras un semnal de alarmă cu privire la acțiunile și prețurile imobiliare – despre care spun că sunt evaluate agresiv și ar putea scădea – și au spus că inflația dureros de mare ar putea persista până în 2024.

Nivelurile scăzute ale cheltuielilor gospodăriilor și costurile mai mari ale împrumuturilor ar putea determina economia SUA să se contracte, a avertizat personalul băncii centrale, potrivit  proceselor verbale de la reuniunea din februarie a Fed.

„Personalul a văzut în continuare posibilitatea unei recesiuni cândva în acest an ca o alternativă plauzibilă la valoarea de referință”, se arată în procesul-verbal.

În noiembrie, experții Fed au spus că a fost aproape o aruncare de monede dacă economia SUA va crește sau va suferi o scădere prelungită în 2023.

În ultimele minute, economiștii interni au evidențiat presiunile substanțiale asupra prețurilor activelor. Ei au evidențiat evaluările imobiliare și acțiunilor ca fiind îndeosebi întinse, ridicând perspectiva unei contracții puternice.

„Personalul a remarcat că măsurătorile evaluărilor atât pe piețele proprietăților rezidențiale, cât și pe cele comerciale au rămas ridicate și că potențialul de scăderi mari ale prețurilor proprietăților a rămas mai mare decât de obicei”, se arată în procesul-verbal.

„În plus, raportul forward preț-câștiguri pentru firmele S&P 500 a rămas peste valoarea sa medie, în ciuda scăderii prețurilor acțiunilor în ultimul an”, au continuat aceștia.

Ca răspuns la inflația istorică, Fed a majorat ratele dobânzilor de la practic la zero la peste 4,5% în ultimul an. Ratele mai mari descurajează cheltuielile, angajările și investițiile, deoarece încurajează economisirea și fac împrumutul mai scump. Acest lucru poate ajuta la atenuarea presiunii crescătoare asupra prețurilor.

Cu toate acestea, ele pot, de asemenea, scădea prețurile activelor și pot subcota atât creșterea, cât și ocuparea forței de muncă, crescând riscul unei recesiuni dureroase. Economiștii Fed au subliniat acest pericol, dar au prezis o revenire anul viitor.

„Reflând parțial efectele întârziate ale înăspririi anterioare a politicii monetare, personalul a estimat în continuare că creșterea PIB real va încetini considerabil în acest an și piața muncii se va diminua”, se arată în procesul-verbal.

„Prognoza personalului a continuat să includă o creștere a creșterii PIB-ului real începând cu anul viitor”.

Economiștii băncii centrale au sugerat, de asemenea, că o încetinire economică, combinată cu reduceri drastice ale prețurilor la energie de consum și o creștere mai lentă a prețurilor la alimente, ar putea reduce considerabil inflația în acest an. Dar au avertizat că presiunile asupra prețurilor ar putea persista până în 2024.

„După acest an, personalul a continuat să vadă riscurile din jurul proiecției inflației ca fiind înclinate în sus, reflectând îngrijorările cu privire la potențiala persistență a inflației”, se arată în procesul-verbal.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi: