stirifirme.ro e factura in romania tot ce trebuie sa stii despre noul sistem obligatoriu de facturare electronica

e-Factura în România: Tot ce Trebuie să Știi despre Noul Sistem Obligatoriu de Facturare Electronică

Începând cu 1 ianuarie 2024, România va face un pas important în digitalizarea proceselor fiscale prin implementarea obligatorie a sistemului e-Factura. Acest sistem va fi aplicabil pentru toate livrările de bunuri și prestările de servicii realizate în relația business-to-business (B2B) pe teritoriul României. Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au publicat un ghid esențial pentru contribuabili, oferind informații detaliate despre adoptarea și implementarea facturării electronice.

Beneficiile e-Factura

Implementarea e-Factura are ca scop principal reducerea fraudei TVA și a evaziunii fiscale. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, subliniază că facturarea electronică va spori transparența, va permite monitorizarea precisă a tranzacțiilor și va asigura raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Acest sistem va simplifica procesele de verificare și audit, asigurând conformitatea tranzacțiilor comerciale cu reglementările fiscale și eliminând riscul utilizării facturilor false sau duplicate.

Implementarea în Două Etape

Procesul de implementare a sistemului e-Factura se va desfășura în două etape:

  1. 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024: În această perioadă, toți operatorii economici din România, indiferent de statutul lor în ceea ce privește TVA, vor trebui să raporteze în sistemul RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice. Excepții sunt prevăzute pentru anumite tipuri de livrări de bunuri și prestări de servicii.
  2. După 1 iulie 2024: Emitenții facturilor electronice vor avea obligația de a transmite aceste facturi către destinatari utilizând sistemul RO e-Factura. Nerespectarea acestei obligații va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amenzi.

Termene și Sancțiuni

Facturile trebuie transmise în sistemul RO e-Factura în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere. Nerespectarea acestui termen limitează contravenții și se sancționează cu amenzi variabile, în funcție de categoria contribuabilului. Totuși, în perioada de tranziție (1 ianuarie – 31 martie 2024), nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor nu va fi sancționată.

Concluzie

Implementarea sistemului e-Factura reprezintă un pas semnificativ în modernizarea administrării fiscale din România. Acest sistem va aduce beneficii atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru mediul de afaceri, prin simplificarea proceselor și creșterea transparenței. Este esențial ca toți operatorii economici să se informeze și să se pregătească pentru această schimbare majoră, care va avea un impact semnificativ asupra modului în care se desfășoară tranzacțiile comerciale în România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Cele mai bune oferte la telefoane, electrocasnice și electronice! Reduceri masive de până la 50%! Comandă acum pe eMAG!

Vezi Ofertele Emag