stirifirme.ro banii romanilor se duc la straini schema suveica returo

Banii Românilor se Duc la Străini: Schema Suveică Returo

În România, un nou scandal financiar ia amploare pe măsură ce sistemul de garanție-returnare Returo devine o schemă care direcționează fondurile românilor în buzunarele acționarilor străini. În timp ce marile lanțuri de hipermarketuri și producătorii de băuturi, majoritatea companii străine, obțin sute de milioane de lei din sticlele nevalidate și nereturnate, micii comercianți sunt în pragul falimentului.

Infrastructura Deficitară și Problemele de Implementare

Graba ministrului Mircea Fechet de a implementa sistemul de garanție-returnare fără a pregăti adecvat infrastructura necesară a condus la haos. Aparatele de returnare au fost instalate doar în marile rețele de magazine, unde cozi interminabile și blocaje sunt la ordinea zilei. În schimb, micii comercianți sunt forțați să plătească integral garanțiile pentru flacoane, dar primesc înapoi doar jumătate din bani din cauza deteriorării flacoanelor în timpul transportului cu operatorul Returo.

Martori ai Situației

Radu Lăzăroiu, director general al Romaqua, explică: „Micile magazine au început să refuze flacoanele Returo din cauza faptului că, atunci când trimit sacii la Returo, rata de recunoaștere a flacoanelor și de acceptare la plată este de doar 50%. Dacă trimit 100 de sticle, primesc bani doar pentru 50. Acest lucru se întâmplă deoarece flacoanele se deteriorează în timpul transportului, fenomen pe care l-am semnalat de la început.”

Comercianții sunt, de asemenea, obligați să achiziționeze sacii galbeni marca Returo, la prețul de 6-7 lei bucata. Acești saci, deși păstrați cu grijă de comercianți, sunt presați și deteriorați în timpul transportului, reducând și mai mult rata de acceptare a flacoanelor.

Un Sistem Defectuos

Marile magazine beneficiază de raportare instantanee în sistemul Returo, în timp ce micii comercianți trebuie să aștepte până la trei săptămâni pentru validarea sacilor de flacoane. „Toată această schemă este gândită ca o suveică prin care să se scurgă bani,” spune Lăzăroiu. „Consecința este că hipermarketurile vor beneficia de o piață mai mare, deoarece micii comercianți vor renunța să mai achiziționeze produse cu ambalaj Returo, intrând astfel pe pierderi.”

Direcția Banilor

Returo este o societate pe acțiuni formată din Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, Asociația Berarilor, Asociația Retailerilor pentru Mediu și Ministerul Mediului. În primele șase luni ale acestui an, excedentul Returo a fost de 650 milioane de lei, bani care provin atât de la micii comercianți, cât și de la consumatori. Acești bani se duc în salarii mari, plăți către operatorul de transport contractat (o firmă franceză) și achiziții de utilaje pentru punctele de colectare, multe dintre acestea fiind încă nefuncționale.

Micii Comercianți în Pericol

Romaqua semnalează faptul că doar 50% din micii comercianți au reușit să facă contracte cu Returo, iar restul riscă să fie sancționați de Garda de Mediu. „Nu vor mai cumpăra produse Returo pentru a evita amenzile de 50.000 de lei, care le-ar închide afacerile,” avertizează Lăzăroiu. O soluție simplă, cum ar fi un terminal de 150 de euro și un abonament de date de 5-10 euro pentru monitorizare în timp real, ar rezolva problema. Dar, cum Lăzăroiu sugerează, „nu se dorește, deoarece monitorizarea în timp real ar elimina posibilitatea de a juca cu garanțiile nerevendicate.”

Concluzie

În loc să fie un sistem eficient și transparent de reciclare, Returo s-a transformat într-o schemă suveică care sifonează banii românilor în buzunarele acționarilor străini. Micii comercianți sunt sufocați de un sistem defectuos, iar consumatorii sunt descurajați să participe la returnare. Este clar că o revizuire completă a acestui sistem este necesară pentru a proteja interesele tuturor părților implicate.

Distribuie acest articol și spune-ne părerea ta despre sistemul Returo. Cum crezi că ar putea fi îmbunătățit pentru a servi mai bine consumatorii și comercianții locali?

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Administrare site eficientă, asigură-ți funcționarea optimă a site-ului tău, beneficiază de servicii de administrare site!

Vezi Ofertele