stirifirme.ro adoptarea sistemului e factura in romania progres lent si sanctiuni imminente

Adoptarea Sistemului e-Factura în România: Progres Lent și Sancțiuni Imminente

Situația Actuală a Înregistrării în e-Factura

Până în prezent, doar 20% dintre firmele active din România s-au înregistrat în sistemul e-Factura, deși acesta a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Conform datelor Ministerului Finanțelor, din cele aproximativ 700.000 de firme care depun bilanț în România, doar 137.000 s-au înscris în sistemul de transmitere electronică în mediu XML a e-Facturii la ANAF.

Obligativitatea e-Factura

De la 1 ianuarie 2024, raportarea la ANAF a facturilor B2B (business-to-business) prin sistemul e-Factura a devenit obligatorie. Începând cu 1 iulie 2024, e-Factura va deveni singurul sistem de facturare între firme în România.

Perioada de Grație și Sancțiuni

Până la 1 aprilie 2024, nu se vor aplica amenzi pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura. Însă, după această dată, vor putea fi aplicate sancțiuni semnificative. Amenzile variază în funcție de mărimea contribuabilului, cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Amenzile pentru Facturile Tradiționale

De la 1 iulie 2024, firmele care primesc și înregistrează facturi tradiționale, emise pe hârtie sau prin alte variante electronice, și care nu sunt emise în format XML cu sigiliul Ministerului Finanțelor, se vor confrunta cu amenzi egale cu 15% din valoarea facturii.

Concluzie

Adoptarea lentă a sistemului e-Factura în România ridică preocupări cu privire la pregătirea firmelor pentru tranziția completă la acest sistem de facturare electronică. Cu amenzi semnificative care urmează să fie aplicate începând cu aprilie 2024, firmele sunt încurajate să se conformeze cât mai curând posibil pentru a evita sancțiunile.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media voturilor / 5. Voturi:

Creare magazin online profesional pentru afaceri. Lansează-ți afacerea online și atinge succesul dorit cu ecommerce premium!

Află Mai Multe